
SB 100 | CAMPUS CARRY FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
1. When did SB 100 go into effect? July 1, 2025. The South Dakota Board of Regents (SDBOR) approved changes to system 

policies at its July 2025 meeting. 

2. Who does this impact within SDBOR? The law permits all students, employees, or visitors to carry concealed firearms, stun 
guns, or mace/pepper spray on SDBOR property, provided they have the proper permits for a firearm and are not in an area 
where possession of those firearms, stun guns, or mace/pepper spray is lawfully restricted. 

3. What are the responsibilities for an individual who lawfully possesses a firearm on SDBOR property? Each person who 
carries a concealed firearm on SDBOR property is individually responsible for doing so in a safe manner and complying with 
all applicable laws and policies related to the carrying, storing, securing, and use of the firearm.  Compliance with SDBOR or 
university policy does not alleviate an individual’s obligation to comply with other firearm laws that may apply, even while on 
SDBOR property.

4. I don’t have an enhanced permit or a restricted enhanced permit from South Dakota but I have something similar from 
another state. Can I carry my firearm under SB 100? 
Reciprocal permits recognized in accordance with SDCL chapter 23-7 are included under SB 100.  The South Dakota Secretary 
of State’s Office is responsible for entering into reciprocity agreements with other states.  Information from their office on 
reciprocal permits can be found here. 

5. Can I open carry a firearm? 
SB 100 only applies to concealed carry. It remains a violation of SDBOR policy to openly carry any type of firearm on campus.

6. What happens if I don’t comply with the law on permitted weapons on campus? Students and employees who do not 
possess or store a weapon in compliance with state law or SDBOR or university policy may be subject to discipline under the 
applicable conduct policies. Visitors to campus who do not comply with state law or applicable policy may be required to leave 
the university’s premises. 

7. When is someone not “in possession” or “carrying” a weapon? In general, carrying or possessing a weapon means that 
the weapon is on or about the individual’s person. In the case of a firearm, this could mean in a holster or in a backpack or 
handbag. If a weapon is in a backpack or handbag, that bag should be close enough to the owner so the owner can maintain 
physical control over the bag (e.g., be able to grasp or hold the bag without materially changing their bodily position). If these 
circumstances are not present, the individual is responsible for storing their weapon in a locked case or safe. 

8. If I clearly see the outline or shape of a firearm under someone’s clothing, is the weapon concealed or not? If the firearm 
itself is not visible, it likely concealed and not a violation of the law or SDBOR policy. 

9. Should I report to law enforcement or campus security if someone has a firearm that is only partially concealed, or is 
inadvertently revealed? Partial or inadvertent exposure of a concealed firearm is not necessarily a violation of the law or 
SDBOR policy. Brandishing a weapon (e.g., making a threatening gesture with a weapon) or otherwise threatening someone 
with the use of a weapon are unlawful acts, and should be reported immediately. 

10. Will my university provide a lockable case or safe for me to store my weapon in when I’m not carrying it? No, an individual 
is responsible for making sure they have access to the necessary locking case or safe when not in possession of their firearm, 
stun gun, or pepper spray. A specific type of case or safe is not required, but it must lock. The consumer marketplace offers 
many choices for secure individual weapons storage that are suitable for storage in a home, car, office, or other location. 
Safes or cases will not be provided in residence halls, academic buildings, or other facilities, with the exception of existing 
storage facilities provided by university police departments at their headquarters. Merely stowing a weapon away from public 
view, such as in a closed drawer, backpack, or in a closet, is not sufficient storage. The weapon must be secured so that it is 
accessible only to the individual with a key or combination for the secure storage. 

11. Will the university maintain a list of students or employees of individuals who are carrying firearms on campus? No. 
South Dakota law prohibits a university or its employees from maintaining a list or registry of gun owners. University faculty 
or staff, or other members of the university community may become aware if a person voluntarily self-identifies as a person 
carrying a concealed firearm, but they may not make a list or registry of such individuals. 
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12. Part of my university’s campus is adjacent to an elementary school. Can I carry my firearm near the elementary school 
if I’m still on campus? Individuals who carry firearms are responsible for complying with the restrictions or requirements 
imposed by applicable laws. South Dakota law (SDCL 13-32-7) and federal law (18 U.S.C. 922(q)) place certain restrictions on 
possession of a firearm on K-12 school property or in close proximity to a K-12 school.  Compliance with SDBOR or university 
policy does not alleviate an individual’s obligation to comply with other firearm laws that may apply, even while on SDBOR 
property.  

13. Will individuals carrying firearms on SDBOR property be required to take a gun safety course? SDBOR policy does not 
require an additional gun safety course to possess a concealed firearm on SDBOR property, but the permits required by law to 
carry a concealed weapon on SDBOR property (the South Dakota enhanced restricted permit, temporary enhanced restricted 
permit, or reciprocal permits from other states) do require certain training in order to obtain the permit.  

14. What should I do in case of accidental discharge of a weapon? Any discharge of a regulated weapon (e.g., concealed pistol, 
stun gun, or mace/pepper spray) on SDBOR property should be reported to campus safety, so the impact on any individuals or 
facilities can be assessed and responded to accordingly. If there is an injury or an immediate threat, call 911. 

15. Will weapons be allowed at athletic events? As a general rule, yes; however, SB 100 does allow some events, due to factors 
like the location or size of the anticipated audience, to be designated as special events under SDBOR policy, in which case, 
firearms, stun guns, and mace/pepper spray will not be permitted. If weapons are prohibited because of special event status, 
metal detectors and armed security must be present at every public entrance to ensure prohibited weapons are not carried 
inside the event. 

STUDENTS
1. What can I do if I live in a residence hall and do not want to live in a residence hall room where a firearm is present? 

Students may ask to be reassigned from their current housing assignment according to their university’s housing policies and 
procedures. 

2. Will my university still store my hunting rifle or weapon on campus? SB 100 does not change existing SDBOR or university 
policies related to hunting rifles or other weapons. Most campuses provide a storage location for weapons that are not 
permitted in residence halls and will continue to do so. Firearm storage for concealed pistols, stun guns, or pepper spray/mace 
is the responsibility of the individual owner, but owners may opt to utilize the generally-available university storage facility if 
they choose. 

3. Can I keep my weapon in my car? Yes, if the car is locked and the weapon is stored away from public view. 

4. Can I keep my weapon in a locker in the wellness center while I work out?  If the locker is securely locked with a padlock or 
other locking mechanism, and not merely closed and latched, a locker can be considered a locked case for purposes of being 
securely stored under SDBOR policy. 

5. Does SB 100 allow me to carry the listed weapons in my fraternity or sorority house? Fraternity and sorority houses are 
privately owned by entities that are not under the authorization of the SDBOR or its institutions. If the owner of the house 
does not permit such weapons, an occupant must abide by those rules or policies. 

EMPLOYEES
1. Can employees restrict weapons in their classrooms or offices? No, an employee may not individually determine where 

weapons are allowed. State law specifies where weapons may be prohibited, and SDBOR or university policy outlines the 
process to restrict weapons in specific areas in accordance with the law. 

2. Can I ask an individual if they have the required permit for a concealed pistol or how can I verify that information? If you 
have concerns about an individual’s compliance with firearm possession, you should direct those concerns to campus safety, 
and not attempt to address them yourself. 

Information about campus safety resources, such as reporting and threat assessment, are available from each SDBOR campus. 
Contact your campus safety office for more information about campus-specific resources.  

UPDATED: 7/18/2025


